Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

10 oktober 2022, Nyheter

En unik miljö att vistas och utvecklas i

Johannes Pollak är orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm. Han är också alumn på Musikhögskolan i Piteå. Här berättar han om sin studietid och hur utbildningen påverkat hans karriär. 

Johannes Pollak, alumn från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet är idag orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm

En unik miljö att vistas och utvecklas i

Johannes Pollak är orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm. Han är också alumn på Musikhögskolan i Piteå. Här berättar han om sin studietid och hur utbildningen påverkat hans karriär.

Vad studerade du på Musikhögskolan i Piteå vid LTU?

Jag studerade komposition mellan 2013 och 2019, först en kandidat och sedan master.

Högskolan ligger i samma hus som konserthuset Studio Acusticum, vilka möjligheter har det skapat för dig under din studietid?

Att musikhögskolan låg vägg i vägg med ett fantastiskt konserthus skapade möjligheter som blev helt avgörande för mig. Jag fick chansen att under studietiden börja jobba som producent för en festival samt en påkostad produktion av Carmina Burana. Att som student ta steget ut i en professionell värld kan nog ofta vara svårt men konserthuset Acusticum blev för mig en perfekt brygga ut i arbetslivet.

Vad var det bästa med utbildningen?

Utan tvekan lärarna såklart! Den enorma mängd kunskap och kompetens som presenterades för mig som student är något jag fortfarande går igenom och lär mig av. Jag minns lektioner i komposition där jag och en studiekamrat undervisades av både Jan Sandström och Fredrik Högberg samtidigt. Ofta var de både överens om att musiken jag gjort behövde förbättras men de förde en intensiv debatt om hur detta bäst skulle göras. Jag har aldrig innan – och kommer sannolikt aldrig efter – lära mig mer än jag gjorde under dessa lektioner.

Hur är det att plugga i Piteå?

Det är underbart att studera i Piteå för du får verkligen chansen att helt gå in i dina studier. Kombinationen av musikhögskolan och konserthuset Acusticum skapar en unik miljö som jag är oändligt tacksam över att jag fick vistas och utvecklas i. Staden i sig är också mysig och lagom stor i det att den erbjuder mycket men aldrig tar tid ifrån dig. Inga långa resor i kollektivtrafik som tröttar ut dig och får dig att tappa fokus på studierna.

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm. Jag är så otroligt tacksam över att jag fick chansen att jobba som producent redan i Piteå, dels vid Acusticum men också för Erik Westbergs Vokalensemble. Jobbet som orkesterproducent kan beskrivas som mycket roligt men stundtals väldigt stressigt för att uttrycka sig milt. Det jag lärde mig i Piteå är helt avgörande för allt jag gör i mitt arbete. Parallelt med jobbet på Folkoperan försöker jag hinna med att komponera så mycket så möjligt. För några veckor sedan hade min första opera premiär, kammaroperan De som kom över havet.

Om du tar ifrån tårna, vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

På många sätt har jag verkligen mitt drömjobb just nu… men om jag nu måste ta i från tårna så är drömjobbet att skriva en helaftonsopera åt någon av Sveriges stora operahus!

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-02-08

After School 24 maj

Varmt välkommen till en mysig eftermiddag för att presentera alla alla underbara sommaraktiviteter och arrangemang som Piteå har att erbjuda! Ta del av inspiration och information om hur du kan göra din sommar i Piteå oförglömlig.

2024-02-08

After School 19 april

Varmt välkommen till en spännande eftermiddag där vi utforskar temat ”Er framtida karriär”. Temat handlar om att ta chansen att bygga viktiga kontakter och få djupare insikter inom er bransch som kommer guida dig mot en framgångsrik framtid.

2024-02-08

After School 15 mars

Varmt välkommen till en inspirerande eftermiddag då vi ska utforska möjligheterna att ”Starta eget” på After School! Ta del av expertinsikter och rådgivning från Coompanion i Norrbotten, Nyföretagarcentrum, Go Business och Arctic Business.

Visa allt aktuellt