Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

10 oktober 2022, Nyheter

Det var i Piteå som mitt artisteri bildades

Nike Sellmar är musiker och artist och gör just nu succé i årets upplaga av Idol. Hon är också alumn på Musikhögskolan i Piteå. Här berättar hon om sin tid vid Musikhögskolan, hur utbildningen påverkat hennes karriär och om hur hon hittat hem i sin kärlek till Piteå.

Alumen Nike Sellmar imponerar i årets upplaga av Idol

Nike Sellmar är musiker och artist och gör just nu succé i årets upplaga av Idol. Hon är också alumn på Musikhögskolan i Piteå. Här berättar hon om sin tid vid Musikhögskolan, hur utbildningen påverkat hennes karriär och om hur hon hittat hem i sin kärlek till Piteå.

Vad studerade du på Musikhögskolan i Piteå vid LTU?

Jag läste studiomusikerprogrammet mellan 2018-2021.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa var att få så många kontakter. Vi gjorde praktik i Stockholm och vi fick träffa många olika producenter. Vi fick också möjlighet att testa olika instrument och vi hade bra utrustning. Vi hade bra kontakt med ljudproduktionstudenterna. En av de bästa grejerna med Musikhögskolan generellt är att det finns så många andra studenter man kan göra samarbeten med.

Du är från Stockholm men valde att plugga i Piteå. Vad lockade dig att börja studera vid Musikhögskolan?

Det var studiomusikerutbildningen. Det var den utbildning jag specifikt ville läsa. Det är den enda utbildning i sitt slag som jag känner till i Sverige. Det blev väldigt bra och det gjorde också att jag ville stanna och läsa klart utbildningen.

Hur har utbildningen hjälpt dig i din karriär?

Den har hjälpt mig jättemycket. Jag har fått kontakter som jag träffar fortfarande och skriver låtar med. Jag har också hittat fantastiska musiker som jag startat band med och spelar med. Främst är det fantastiskt att få ge sig hän till musiken under tre år.

Har det haft betydelse att Studio Acusticums konserthus legat vägg i vägg med skolan?

Absolut! Det är en scen som är öppen för alla och som folk i stan känner igen. Det hjälper jättemycket. Det skapar scenvana och ger uppmärksamhet till studenter på skolan som gör konserter. Man blir mer tagen på allvar när man har en sådan lokal att spela i. Det är också en lokal som har bra ljud- och ljusuppsättning.

Du är med i årets upplaga av Idol. Hur har tiden i Piteå och Norrbotten format ditt artisteri?

Det var i Piteå som mitt artisteri bildades. Jag hittade mig själv och den jag vill vara som artist. Allt det hände i Piteå. Därför betyder den tiden otroligt mycket. Det jag behövde hitta för att göra det jag vill hittade jag i Piteå. Det är väldigt fint.

Du har i tidigare intervjuer uttryckt din kärlek för norra Sverige i allmänhet och för Piteå i synnerhet. Vad är det här uppe som fångat dig?

Det är fint och härligt folk. Det finns en annan känsla av familj. Det är ett tillåtande, öppet och inbjudande samhälle, och det är något jag tycker är väldigt härligt. Folk känner varandra och det finns en trygghet i det. Man träffar folk på stan, man säger hej och sätter sig ner och fikar. Livet blir mer spontant när man känner folk som bor nära. Det är något som inte finns på samma sätt i en större stad. Vissa tycker det är jobbigt och att man förhindras att göra saker man vill, men jag tycker det är tvärtom. Jag känner mig fri.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-10-30

Samverkansmöte med Piteå Kommunföretag och Umeå Universitet

Välkommen till ett spännande samverkansmöte mellan PIKAB bolagen och Umeå Universitet. Mötet är en möjlighet för oss att utforska och diskutera närmare samarbete och partnerskap mellan näringslivet och akademin. 

2023-08-23

After School i december

Vintern och julen närmar sig med stormsteg och vi närmar sig slutet på en spännande termin fylld med lärande och utveckling. För att avsluta terminen på bästa sätt och samtidigt öppna dörrarna till nya möjligheter, vill vi bjuda in dig…

Visa allt aktuellt