Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 februari 2024, Nyheter

Allt fler utbildar sig till vindkraftstekniker i Piteå

Vindkraften är en relativt ny aktör på Piteås arbetsmarknad och idag finns det ett antal etablerade bolag kopplade till vindkraft i kommunen som tex. Svevind, WPS Sweden, General Electric, Nordex och Enercon Energy. Tillsammans har de ca 200 anställda vindkraftstekniker och efterfrågan ökar.

Allt fler utbildar sig till vindkraftstekniker i Piteå

Vindkraften är en relativt ny aktör på Piteås arbetsmarknad och idag finns det ett antal etablerade bolag kopplade till vindkraft i kommunen som tex. Svevind, WPS Sweden, General Electric, Nordex och Enercon Energy. Tillsammans har de ca 200 anställda vindkraftstekniker och efterfrågan ökar.

– Vi på Lernia har en skräddarsydd utbildning där intresset bland deltagare stadigt har vuxit. Just nu har vi en utbildning i gång med 19 blivande vindkraftstekniker, berättar Elin Eriksson Eliasson, uppdragsansvarig och utbildningsledare på Lernia i Piteå.  

Lernia anordnar yrkeshögskoleutbildningar i samverkan med företag som har specifika kompetensbehov. Vindkraften är en sådan där arbetsgivarna behöver skräddarsydda utbildningar för att kunna anställa. Rickard Andersson, elchef på Enercon Energy, har anlitat Lernia som utbildningsansvarig under några år.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Lernia i Piteå och på de andra orter där de har utbildningen. Med ett anställningsbehov av ca 10 vindkraftstekniker per år måste vi hela tiden se till att det finns anställningsbara personer och den här skräddarsydda utbildningen har fyllt vårt behov.

Tre huvudanledningar

Intresset för att bli vindkraftstekniker har ökat, något som Elin Eriksson Eliasson tror beror på framför allt tre saker.

– Dels spelar efterfrågan från arbetsgivarna in, att det finns jobb när de är klara med utbildningen är såklart väldigt positivt. Men också för att utbildningen är relativt kort, på bara ett och ett halvt år har man, utan krav på särskild förkunskap, fått en fullgod kompetens som vindkraftstekniker. Slutligen har också kännedom om vindkraft som yrke ökat.

Inget för höjdrädda

Vindkraftstekniker är kanske inget jobb för den höjdrädda men däremot för den som vill ha ett fritt arbete nära naturen. En kombination av fysiskt arbete och teknisk problemlösning som kanske också tilltalar den äventyrliga personligheten.

– Ja, det är en fördel om du tycker om att vara fysiskt aktiv och gillar teknik. Förutom att man löser tekniska problem, klättrar man enkel väg uppemot 130 meter, ibland några gånger per dag. Det är ett självständigt arbete med högt förtroende från bolaget att lösa uppgifter. Men det finns också en bra support och bra instruktioner, så helt utlämnad är man inte, berättar Rickard Andersson.

Yrket kan av förståeliga skäl vara fysiskt utmanande men efter några år finns det också stora möjligheter att gå vidare, antingen som arbetsledare eller supporttekniker. Som supporttekniker får man resa runt i Europa och supportera andra tekniker.

Flyttade till Piteå och hittade vindkraftteknikeryrket

En av deltagarna i vindkraftsteknikerutbildningen är Henrik Berg, inflyttad till Piteå från Vallentuna, Stockholm.

– Jag har en bakgrund i teaterteknik och där höll jag på mycket med rep, flygningar och teknik hade en utbildning som reptekniker. När jag och min familj beslutade oss för att flytta till Piteå och jag skulle söka jobb kom jag att tänka på vindkraftsteknikeryrket. Det finns mycket likheter där med vad jag gjorde under den tiden på teatern.

Henrik hoppas på jobb i Markbygden när han är färdigutbildad. Det är närheten till naturen som drar mest.

– Jag gillar att man får komma ut i naturen och att man får jobba med stora och häftiga maskiner. Det är spännande och jag ser fram emot att lösa problem som kan uppstå och jobba med underhåll av vindkraftsparken.

Fler anställda än inhyrd personal

I Piteå finns inte så mycket inhyrd personal i vindkraften, här har man valt att ha lokalt anställda tekniker. På andra orter kan det absolut finnas inhyrda, i synnerhet i början av etableringarna är det vanligt.

– Det här är en av anledningarna till att vi vill hjälpa arbetsgivarna, att vi tillsammans ska ta fram skräddarsydda lösningar för att kunna skapa varaktiga anställningar över tid, säger Elin Eriksson Eliasson.

I höstas gick den fjärde starten av utbildningen i gång och i dagsläget har Lernia utbildat ca 40 vindkraftstekniker och fyra ytterligare starter har beviljats i Piteå.

 

Fakta Enercon

  •  Familjeägt tyskt företag
  • Huvudkontor i Malmö för verksamheten i Nordea
  • Ca 200 anställda i Sverige, 15 000 i alla världsdelar
  • Vindkraft, vattenkraft, solpaneler, batterianläggning på Färöarna
  • Tillverkning av egna vindkraftverk men äger inga egna i Piteå idag utan sköter underhåll och service på dem vindkraftverk de levererat.
  • Fyra ben: Vindkraft, Marknät, Substations, Högspänningsluftledningar
  • Två servicestationer i Piteå: Öjebyn och Koler

Fakta Lernia Piteå

  • Finns på fyra platser i Sverige; Skara, Sundsvall, Åseda och Piteå.
  • Tre divisioner; Utbildning, KROM, Bemanning & rekrytering
  • Åtta utbildningar totalt; vindkraftstekniker; fyra utbildningar med åtta klasser
  • Två anställda i Piteå; Elin Eliasson Eriksson, division utbildning och Emma Thall, KROM (rusta och matcha)

Fakta Campus Piteå:

Campus Piteå är en mötesplats för kultur, kreativitet och nytänkande. Förutom ett brett utbud av utbildningar finns här också företag, forskningsaktörer och möjliggörare som samverkar med universitetet och andra utbildningsaktörer. Det finns möjlighet att ta del av ett stort utbud av evenemang på Acusticumområdet, allt från konserter och scenkonst till workshoppar, meetups, föreläsningar och näringslivsfrukostar.

Syftet med projektet Framtid Campus Piteå är att samordna och utveckla utbildning och forskning i Piteå.

 

Kontakta mig om du har frågor!

Greta Wimander, på greta.wimander@piteasciencepark.se eller ring 070-302 82 22.